Gastouder betaalt u niet teveel belasting?

  U aan het werk als gastouder

Als u (of uw partner) als gastouder werkt, dan moet u niet alleen allerlei regels voldoen, maar u moet ook de fiscale zaken goed regelen. Hoe zorgt u ervoor dat u zo weinig mogelijk belasting betaalt? Goede kinderopvang is van groot belang. Kinderen moeten zich veilig voelen en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Ook voor ouders is de kwaliteit van de kinderopvang belangrijk. Zij moeten hun kind er met een gerust hart achter kunnen laten.

 

De voorwaarden:

Als U als gastouder wilt gaan werken, dient u aan onderstaande voorwaarden te voldoen.

 u bent minimaal 18 jaar en hebt een geschikt diploma (download hier de Diplomalijst Gastouders – pdf);

 • Even in de gaten houden: De officiële wetgeving hieromtrent kunt u hier lezen;
 • u moet zicht hebben ingeschreven bij een geregistreerd gastouderbureau;
 • u moet een verklaring omtrent het gedrag kunnen overleggen;
 • u spreekt de Nederlandse (of Friese) taal.

 

De regels. Als gastouder dient u zich uiteraard aan allerlei regels te houden. Zo zijn er regels voor het aantal kinderen dat mag worden opgevangen en welke voorzieningen een gastouderopvang moet bieden (De GGD komt uw woning ook daadwerkelijk inspecteren). U zult zich dus goed moeten informeren. De officiële wetgeving hieromtrent kunt u hier lezen.

 

Gastouder en belasting

 Als gastouder moet u uw inkomsten aangeven in de aangifte inkomstenbelasting. Kosten die zijn gemaakt in verband met deze opvang zijn in veel gevallen aftrekbaar, hieronder een overzicht met kosten die wel en niet aftrekbaar zijn.

 

 

Gastouder en aftrekbare kosten

Niet aftrekbare kosten

 

Kosten voor de inrichting van een niet zelfstandige werkruimte (lees uw woning), zijn volgens de Belastingdienst niet aftrekbaar. Zo stelt de Belastingdienst dat bijvoorbeeld een bank en een tafel niet aftrekbaar is. Ook is de Belastingdienst van mening dat een kinderbox niet aftrekbaar is. Bent u echter als gastouder zelf ‘uit de kleine kinderen’ dan zal de kinderbox ons inziens eerder vallen onder de veiligheidsvoorzieningen dan onder de kosten voor de inrichting (zie hierna) en is deze toch aftrekbaar. Het is dus zaak om goed alle gemaakte kosten vast te leggen en om bij uw adviseur te checken of ze wel of niet aftrekbaar zijn.

 

Wel aftrekbare kosten

 

 • Alle redelijke kosten die u maakt om uw werk als gastouder te kunnen doen.
 • Algemene kosten zoals inschrijving landelijk register, verklaring omtrent gedrag en de verplichte kinder-EHBO.
 • Schoonmaakkosten, zoals zeep, vuilnis- en stofzuigerzakken. Maar bijvoorbeeld ook kosten omdat u de grijze container vaker buiten moet zetten omdat er veel luiers worden gebruikt.
 • Speelgoed en speeltoestellen (niet zijnde voor de inrichting van uw eigen huis).
 • Knutselspullen zoals papier, kleurpotloden, lijm e.d.
 • Voorzieningen voor veiligheid zoals een traphekje, de speelbox, veiligheidshaakjes, wandelwagen, raambeveiliging, stopcontactbeveiligers, brandmelder e.d.
 • Eten, drinken en tussendoortjes voor de kinderen. Hier vindt u de normbedragen voor tussendoortjes voor de kinderen (Nibud). https://www.nibud.nl/consumenten/wat-geeft-u-uit-aan-voeding/
 • Reiskosten. U mag voor zakelijke kilometers € 0,19 per kilometer in rekening brengen. Heeft u bijvoorbeeld een bakfiets aangeschaft dan mag u naast de kilometervergoeding ook de afschrijvingskosten van de bakfiets meenemen. Koopt u bijvoorbeeld een bakfiets van € 1.000,- dan mag u € 200,- per jaar als afschrijvingskosten meenemen.
 • Kosten van wasmachine en drogen.
  Hier vindt u de normbedragen voor wassen en drogen (Nibud).
 • Verwarmingskosten.
  Hier vindt u de normbedragen voor verwarmingskosten (Nibud).
 • En uiteraard zijn ook alle kosten die elke ondernemer maakt aftrekbaar. Van schrijfgerei en computer tot en met advies- en bankkosten.

 

Handig om bij uw administratie te bewaren: de Checklist Gastouderschap.
Die downloadt u hier.