Hoeveel belasting moet ik betalen als  gastouder of gastouder aan huis?(nanny)

 

Moet je nog inkomsten belasting betalen aan de overheid?

Houdt 20% tot 30% van je inkomsten apart voor je inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet. Vind je het vervelend en spannend om een bedrag te moeten afwachten op het einde van het jaar? Oplossing: Je kan bij de Belastingdienst een voorlopige aanslag aanvragen. je vult dan in wat je verwacht te gaan verdienen dat jaar.  Vervolgens betaal je de Belastingdienst maandelijks een bedrag aan verwachte inkomstenbelasting. Zo heb je geen enorm bedrag wat je achteraf moet betalen. Blijkt het bedrag aan inkomstenbelasting achteraf te hoog of te laag? Dan wordt dit door de Belastingdienst met je verrekend! Ideaal voor mensen die niet zo goed zijn met sparen ;)

Gastouder of gastouder aan huis (zzp) hoeveel houd je over na belasting (bruto/netto)

Tip: ga aan de slag als zzp gastouder of nanny, dan krijg je zeker de eerste 3 jaar tot duizenden euro belastingvoordeel. Je kan op deze site zelf berekenen hoeveel belasting je moet betalen als zzp gastouder of nanny : https://zakelijkgroeien.nl/financien/inkomstenbelasting-zzp-berekenen/

Hoe weet je als gastouder of gastouder aan huis wat je moet gaan betalen aan belastingen?

Hoe reken je het totaal aan loonbelasting en premies volksverzekeringen uit? Stel: je hebt het hele jaar gewerkt als gastouder in jouw eigen huis. Je hebt in totaal € 35.500 verdiend. Op welk bedrag aan inkomstenbelasting kom je dan uit als je dit volgens de schijven berekent?

Belastingschijf Loon gastouder (jaarbasis) Loonbelasting 2021

Schijf 1             € 0 t/m € 20.142                      36,55%

Schijf 2-3         € 20.143 t/m € 68.507             40,85%

Schijf 4            € 68.508 of meer                    51,9511%

Rekenvoorbeeld belasting gastouder of gastouder aan huis

Schijf 1: Over de eerste € 20.384 betaal je 36,65% = € 7.470.

Schijf 2: Over het bedrag € 35.500 - € 20.384 = € 15.116 betaal je 38,10% = € 5.759.

Loonbelasting zzp gastouder of nanny totaal: € 7.470 + € 5.759 = € 13.229. Het bedrag € 13.229 wat aan inkomstenbelasting is berekend.

Maar… je mag hier nog heffingskortingen op toepassen waardoor het bedrag lager wordt.

Heffingskortingen gastouder of gastouder aan huis

Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Hierdoor betaal je minder belasting en premies.

Er zijn verschillende soorten heffingskortingen. Voor meer informatie https://zakelijkgroeien.nl/financien/inkomstenbelasting-zzp-berekenen/

Deze kortingen zijn:

Arbeidskorting

Dit is een korting die je krijgt wanneer je werkt. De hoogte van deze korting hangt af van je leeftijd en de hoogte van je arbeidsinkomen.

 

Andere kortingen op je belastbaar inkomen als gastouder of gastouder aan huis

Naast de heffingskorting kun je je inkomen, dus het bedrag dat je aan belasting moet betalen ook op andere manieren verlagen.Je moet dan wel rekening houden of je volgens de regeling dienstverlening aan huis werkt of als zelfstandige (zzp)

 

Zorgverzekeringswet

Je werkt als gastouder of gastouder aan huis niet in loondienst. Daardoor betaal je geen premie Zorgverzekeringswet. Deze premie is een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering. Ben je in loondienst dan draagt een werkgever deze voor je af aan de Belastingdienst. Als gastouder of nanny betaal je deze afdracht zelf met je bijdrage Zorgverzekeringswet! Je ontvangt hiervan een aanslag van de Belastingdienst.

 

Tarief gastouder of gastouder aan huis

De hoogte van de eigen bijdrage Zorgverzekeringswet hangt af van de hoogte van jouw inkomen als gastouder of nanny.

Over jouw inkomen draag je een vast percentage van 5,7% af. Het maximuminkomen waarover een bijdrage verschuldigd is, is € 55.927.

 

Voorbeeldberekening gastouder of gastouder aan huis inkomsten belasting

Over een inkomen van € 35.500 draag je 5,7% af. Dit is € 2.023.

Welk bedrag aan belasting kun je het beste reserveren?

Het beste kun je iedere maand, na ontvangst van je gastoudervergoeding, direct een deel apart zetten voor je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. (20% tot 30%)