Workshop Zindelijkheid

Het zindelijk worden van een kind kan een leuke bezigheid zijn in de dagelijkse routine, voor zowel het kind als de (gast)ouder. Bovendien kunnen kinderen veel eerder zindelijk zijn dan nu vaak gebruikelijk is. Zodra een kind kan lopen kunt u beginnen. Kinderen genieten van de aandacht en voor (gast)ouders is het fijn als een kind geen luiers meer hoeft te dragen. Daarbij is het beter voor het milieu en de portemonnaie wanneer een kind zindelijk is. Deze workshop kan goed gevolgd worden door ouders en gastouders afzonderlijk, maar is ook uitermate geschikt om een keer samen te doen.


De workshop
In deze workshop krijgen deelnemers achtergrond informatie en praktisch advies hoe zij hun kinderen kunnen helpen zindelijk te worden. U krijgt antwoord op vragen als:
   * Wat is zindelijkheid?
   * Waarom een kind helpen zindelijk te worden?
   * Hoe kunt u een kind helpen zindelijk te worden met een vijf-stappenplan
   * Hoe omgaan met ongelukjes
   * Hoe de nachten droog doorkomen

 

Hier wat tips :
Zorg altijd voor een klein laagje schoon water in het potje: een drolletje glijdt samen met wat water zo het potje uit. Zo voorkom je het grotere boen- en schrobwerk wanneer er een kleine grote boodschap in het potje zit.

Op de wc
Je kunt zoals gezegd direct met de wc beginnen of als jullie kind een beetje gewend is op het potje kan hij langzamerhand promoveren naar de wc. Standaard een opstapje of trapje naar de wc-bril in het kleinste kamertje is geen overbodige luxe, want vaak kunnen ze zelf nog niet op de wc klimmen. Ook een wc-bril-verkleiner kan de drempel wat lager maken voor je kind. Sowieso is het, als je kleine, al dan niet zindelijke kinderen hebt, aan te raden om de wc wat vaker een grote beurt te geven. Leer je kind de eerste jaren met de deur open te plassen. Je moet er niet aan denken dat hij tijdens een van zijn eerste prestaties een trauma(atje) oploopt met een gesloten deur.

Laat je kindje trouwens tijdens dit hele proces van oefenen niet te lang op de wc of het potje zitten als er niks gebeurt, hij kan er op deze manier een hekel aan krijgen en na een tijdje is er geen directe link meer met het plasmoment.

En als de boodschap dan is gedaan, dan is ook een lesje billen afvegen op z’n plaats. Onderschat dat niet ☺

 

 

Heeft u interesse? Dan kunt u contact opnemen met GOB Bumblebee.

 

Op dit moment zijn er geen nieuwe bijeenkomsten bekend.

De Workshop zal doorgang vinden bij een minimale deelname van 10 deelnemers.

Indien er te weinig aanmeldingen zijn, wordt u hiervan z.s.m. op de hoogte gesteld.

De maximale groepsgrootte is 12. Zijn er teveel aanmeldingen? Dan wordt er later nogmaals een training gepland.

Er is gelegenheid tot overleg met andere (gast)ouders en ruimte om in te gaan op individuele vragen.  Wilt u alvast meer lezen over zindelijkheid kijk dan op: www.mendot.nl

 

Mocht u vragen hebben, dan kunt u een e-mail sturen naar: info@gastouderbureau-bumblebee.nl

Kan je niet wachten, hieronder al een verkorte intro,

Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind zelf aan te laten geven wanneer hij toe is aan zindelijk worden, anderen kiezen er weer voor om hun kind zindelijk te ‘maken’, omdat ze bijvoorbeeld inderdaad de luiers (alsmede het prijskaartje wat daaraan hangt) zat beginnen te worden of omdat hun kind bijna vier wordt en op school simpelweg niet meer met een luier aan kan komen.
Het is natuurlijk aan de ouders zelf waar zij zich prettig bij voelen (vooropgesteld dat je kind biologisch ‘rijp’ is voor het zindelijkheidsproces, wat per kind kan verschillen maar in principe ergens tussen de twee en de vijf jaar oud ligt).
Je kindje zindelijk maken kan een leuke uitdaging zijn, eerlijk is eerlijk: ongelukjes komen nooit lekker uit. Vooral wanneer je in de supermarkt bent en halverwege je boodschappenlijst met halfvolle winkelwagen zich ineens een lucht verspreid op de groenteafdeling die niet van de komkommers of de radijsjes kan zijn. Overigens is dit niet alleen voor jou of je partner een ietwat onhandig moment, voor je kind is het ook niet leuk om (te) vaak ongelukjes te hebben. Het heeft je dan wel misschien een luier gescheeld, maar een volle spijkerbroek uitspoelen in de wasbak is meestal ook geen pretje. Dus: overhaast niets

Herkenningsverschijnselen: is mijn kind eraan toe?
Hoe weet je nou of jouw dreumes of peuter eraan toe is om zindelijk te worden? Echt helemaal zeker weet je het pas als hij zindelijk ís, maar tot die tijd zijn er een aantal herkenningsverschijnselen:
    *Je kind zegt dat hij een pipi, kaka, poepie, wat dan ook heeft gedaan
    *Hij heeft steeds vaker een droge luier
    *Hij is zich bewust van wat plas of poep is
    *Hij is nogal geïnteresseerd in wat er ‘uit’ hem komt
    *Hij trekt z’n luier steeds uit of wil geen luier meer aan

Als je bovenstaande dingen herkent kun je rustig aan beginnen met de zindelijkheidstraining.
Trouwens, het woord ‘training’ moet niet te letterlijk worden opgevat. Een kind kan niet getraind worden om zindelijk te worden, het kan hooguit begeleid worden in het proces van zindelijk worden. En dat begeleiden begint over het algemeen pas als je kind er lichamelijk toe in staat is (als hij stabiel gehurkt kan zitten en in staat is om eventjes zijn plas op te houden). Een aantal dingen waar je als ouder rekening mee moet houden alvorens je de zindelijkheidstraining opstart zetten we hieronder voor je op een rijtje.

 

Over het algemeen wordt aangenomen dat een kind onder de achttien maanden nog niet zindelijk kan worden, omdat de zenuwbanen van de blaas en de darmen nog niet voldoende ontwikkeld zijn om signalen door te kunnen geven aan de hersenen. Dit is overigens niet wetenschappelijk bewezen (en in China denken ze daar heel anders over: daar beginnen ze met 1 maand oud al met potty training en zijn er kinderen die met 9 maanden oud al zindelijk zijn)
Het is ook wel prettig als je kind (een beetje) kan praten om duidelijk te maken dat hij naar de wc wil of moet
Kan je kindje nog niet praten, dan zul je extra alert moeten zijn op de non-verbale tekens die je kind geeft: af en toe een droge luier, wippen van ene been op andere been of ander gedraai/bewegen met benen, verstoppen (onder tafel, gordijn, etc) wanneer hij gaat poepen of plassen


Er wordt gezegd dat meisjes wat sneller en makkelijker zindelijk worden dan jongetjes, iets wat je in achterhoofd kunt houden
Misschien is het beter om in het begin alleen overdag zonder luier te oefenen en niet meteen ‘s nachts.

Er zijn kinderen die van de ene dag op de andere dag ook ‘s nachts zindelijk zijn, maar vaak is het zeker in het begin nog lastig om twaalf uur achter elkaar droog te blijven. En waarom zou je risico’s nemen waardoor je dreumes zich onnodig onzeker gaat voelen?

Als de luiers met regelmaat de nachten droog overleven, is dat een mooi teken dat je kind ook ‘s nachts zonder kan. Tot die tijd kun je dan het beste speciale luiers voor de nacht gebruiken
Als jullie thuissituatie onrustig is omdat je bijvoorbeeld net bent verhuisd, er gezinsuitbreiding op komst is of er is iets gebeurd in de familie wat grote indruk heeft achtergelaten bij je kindje kun je misschien ook beter even wachten

Forceren heeft geen zin
Zoals hierboven beschreven, kun je dus vaak door non-verbale signalen zien dat je kind aan het plassen of poepen is (veel kindjes trekken zich tijdens het plassen of poepen even terug of krijgen gewoon een knalrood hoofd), maar hoe kun je die momenten nu voor zijn? Kies bijvoorbeeld zelf vaste momenten uit. Goede momenten kunnen zijn: voor het slapen, na het slapen, voordat hij in bad gaat, ongeveer een uur na zijn beker drinken en voordat je de deur uit gaat.
Hij is er klaar voor
Als je kleine er wel aan toe is, kun je hem in principe in een aantal dagen zindelijk krijgen. Het kost wel wat inspanning en volledige aandacht, maar dan heb je ook wat. Die dagen moet je namelijk heel intensief met je kindje bezig zijn, met prachtige beloningen voor ieder plasje of poepje. Je gebruikt geen luiers en ook geen luierbroekjes, maar gewone onderbroekjes. Op die manier merkt hij zelf veel beter dat hij ‘iets’ gedaan heeft. De ‘ongelukjes’ ruimen jullie samen op zodat hij zich ook daarvan bewust is. De wasmachine draait misschien een paar dagen overuren, maar het resultaat mag er zijn!
Op het potje
Op een potje is vaak het begin. Het fijne van een potje is dat je kindje zelf beslist wanneer hij erop wil gaan zitten en daar dan ook geen hulp bij nodig heeft. Er bestaan zelfs potjes met muziekjes, lampjes en nog meer gekkigheid: het kan je kind zeker stimuleren. Zet het potje op een goed zichtbare plek in de kamer, ergens waar hij makkelijk bij kan en laat hem lekker in z’n onderbroekje of een makkelijk pyjama- of joggingbroekje lopen. Het is namelijk wel belangrijk dat een kind zelf zijn broek open krijgt. De meeste kinderen moeten na het eten een poepje of een plasje doen, zet ze daarom na het eten (driemaal per dag) even op het potje. Als hij wat doet: prijs hem de hemel in, en als hij niks doet: schenk er dan weinig aandacht aan. Hij zal na een tijdje – dat verschilt per kind – uit zichzelf op het potje gaan zitten en een plasje of misschien al wel een poep doen. Houd het wel een beetje in de gaten, want dit is niet de meest frisse fase in zijn leven. De meeste peuters zijn zo trots op hun geleverde prestatie dat ze soms met een grijns van oor tot oor met het volle potje door het huis lopen om hun prestatie te showen. En we hoeven jou niet uit te leggen wat er dan met de inhoud kan gebeuren. Leer je kind daarom ook maar meteen aan om na zijn wc-bezoek zijn handen te wassen.

Vergeet de crèche, de oppas of de peuterspeelzaal niet te vertellen dat hij bezig is zindelijk te worden, dan kunnen ze een beetje meewerken door hem ook af en toe mee te nemen naar het potje of de kinder-wc. Dat vinden kinderen vaak interessant, want nu horen ze er een beetje bij.